maanantai 13. huhtikuuta 2015

Sataa sataa krokisee





Kuudes päivä Riiassa alkoi sateisen ja harmaan sään saattelemana. Käveltyämme aamu yhdeksäksi kouluun oli aika tutustua uuteen oppiaineeseen conceptual composition. Oppiaine painottuu erilaisten tietokone ohjelmien hyödyntämiseen visuaalisesti. Näitä ohjelmia ovat esimerkiksi Illustrator, Photoshop-kuvanmuokkaus sekä Indesign. Näistä ohjelmista tutuin minulle on Photoshop. Tehtäväksemme saimme suunnitella omaa kuviteltua taidenäyttelyä varten mainosjulisteen, internet-bannerin sekä lentolehtisen.  Tehtävä jäi muhimaan ja tunnilla oikeastaan testailimme vain piirtopöytiä sekä selasimme edellisten oppilaiden tekemiä töitä.

Jana Rozentāla taidekoulussa opiskelu aloitetaan keskimäärin 16-vuotiaana ja opinnot yhteensä kestävät neljä vuotta. Koulun opiskelijoille ei myönnetä asumislisää tai opintotukea, kuten Suomessa, mutta he puolestaan saavat stipendi-rahaa 50 euroa kuussa, jolla kustannetaan mm. kaikki taidetarvikemateriaalit.  Kävimme viime viikolla ostamassa öljyvärisetin, jonka hinnaksi tuli n. 40 euroa. Yhden värituubin hinta täällä on suunnilleen puolet kotimaan hinnoista. Yllätykseksi puolestaan paljastunut ylimääräisten materiaalien kustannukset esimerkiksi kotitehtäviin vaadittavat tarvikkeet.




Lauantaisen taidenäyttely käynnin kuvasaldoa.













Koulupäivä jatkui viime viikolla aloitetun maalauksen parissa kolmen maalaustunnin verran. Opettaja puhuu lauseen verran englantia, kommentoiden luonnostelemaani asetelmaa: ”This is bad.”. Muutoin opettaja ei puhu sanaakaan englantia, tai ei halua puhua.

Kesäloman pituus opiskelijoilla on kolmisen kuukautta. Joka kesä opiskelijoille annetaan tehtäväksi maalata 40 maalausta eli yhden maalauksen tekemiseen on aikaa keskimäärin kaksi päivää. Ilman kaikkia neljääkymmentä maalausta saattaa opiskelijalta jäädä saamatta seuraavan lukukauden stipendiraha, joka on opiskelijoille elintärkeä pystyäkseen jatkamaan opintoja muiden tahtiin. Jatkuva maalaaminen lomallakin ylläpitää vuoden aikana opittuja taitoja.

Iltapäivällä kahden hyppytunnin jälkeen oli aika siirtyä design graphicin tunneille. Opettaja antoi samanlaisen tehtävän kuin aamutunnilla, eli taas julisteen tekoon. Design graphic on kuitenkin enemmän keskittynyt fontteihin ja niiden luomiseen, kuin tietokoneohjelmien pyörittelyyn. Luonnostelin muutamaa esimerkki fonttia tunnilla, mutta tämäkin suunnittelu jäänee taas kotitehtäväksi.


Perinteinen latvialainen ateria: ruskeita papuja, hapankaalia ja pekonia ranskankermalla.


Jana Rozentāla kouluun ei ole paikallisen opiskelijan mukaan ollut viime vuosina suurta tunkua. Vuonna jona hän haki kouluun vain kuusi hakijaa jäi ilman paikkaa, mutta muina vuosina on hakijoita ollut kuulemma enemmän. Valituksi tulemiseen vaikuttavat pääosin pääsykoe menestys sekä ylä-asteen arvosanat. Monella kouluun hakevalla opiskelijalla on jo vahva tausta kuvataide opinnoissa.

Suunnilleen neljältä aloitimme ensimmäiset croquis-piirustuksen the big hall- luokkatilassa. Aikaa yhden piirustuksen tekemiseen oli 5 minuuttia. Croquis-piirtämisen tarkoituksena on luonnostella paperille haluttu hahmo ”kokonaisena” ja oikeilla mittasuhteilla. Yksityiskohdilla ei ole suurta merkitystä. Lopputunnista aikaa lyhennettiin neljään minuuttiin per luonnos. Tunnit jatkuivat viiteen asti, mutta osa opiskelijoista jäi meidän lähdettyämme vielä piirtämään. Croquis-tuntia varten oli palkattu elävä malli. Jokainen osallistui mallin palkanmaksuun 0,25 centin verran, sillä malli ei ole koulun rahoittama ja croquis-tunnit ovat vapaaehtoisia. Silti opiskelijoilta vaaditaan kurssin loppuarvosanaa varten tietty määrä valmiita luonnoksia, jotta saavat arvosanan. Koulupäivä jatkuu ainakin minun osalta vielä pitkälle iltaan sillä pöydällä odottaa vino pino kotitehtäviä.



Kroki-luonnoksia. Mittasuhteiden hallinnassa on kehitettävää.




Onneksi huomenna on taidegrafiikkaa.



Auringonlasku lauantailta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti