sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Tutkimassa






Eilen päätimme pitää hyvin ansaitun vapaapäivän kaikesta kouluun liittyvästä, vihdoin. Sää oli myös meidän puolellamme ja vaikka aurinko näyttäytyikin taivaalla vain hetken, oli ulkona silti miltei kesäisen lämmin sää. Päätimme käyttää lauantaipäivän rentoutuen, ostoksia tehden ja Riikaa tutkien.



Kaupunki näkymää ja Zeppelin marketti hallit.


Päivän tutkimusretki alkoi bussi ja raitiovaunu matkalla kohti kuuluisaa keskustoria. Keskustori sijaitsee vanhan kaupungin liepeillä, lähellä rautatieasemaa ja se koostuu ulos pystytetyistä torikojuista ja – pöydistä sekä valtavista, ensimmäisen maailmansodan aikana pystytetyistä vanhoista ilmalaivojen huoltohalleista. Yhteensä zeppelinhalleja on neljä ja ne on jaoteltu jokainen omaansa tuoreita elintarvikkeita myyvään yksikköönsä. Näitä yksikköjä ovat liha-, kala, hedelmä ja vihannes sekä meijeri- ja lihavalmistetuotteet. Hallien valikoimassa on siis valtaisat määrät todella tuoreita elintarvikkeita, kuten kalatiskin antimista valtaosa liikutteli vielä kiduksiaan. Hinnatkaan eivät olleet päätä huimaavia, muikun kilohinta huiteli 0,60 cnt kohdalla ja lohta saattoi saada alta kuuden euron kilo. Tiskeihin oli päätynyt myös mitä erikoisimpia kala- ja äyriäislajikkeita aina ankeriaasta sampiin asti. 



Markettihallien ulkopuolella vallitsi varsinainen torialue täynnä vaatteita, hedelmiä, meripihkakoruja – sekä muita matkamuisto esineitä myyviä pöytiä ja kojuja. Muutama kirpputoripöytä myös mahtui joukkoon.






Hedelmä ja vihannes halli kuvattuna sisältäpäin.



Meripihkaa, jossa sisällä hyönteisiä.


Keskustori vierailun jälkeen päätimme käydä luonnonhistoriallisessa museossa mukanamme paikallinen opiskelutoveri. Luonnonhistoriallinen museo oli jaoteltu eri teemoittain kuuteen kerrokseen. Alimpana esiteltiin erilaisia kivilajikkeita kuten ametisteja tai kristalleja. Kerroksia ylemmäs siirryttäessä tulivat vastaan laajat kokoelmat erilaisista täytetyistä eläimistä, linnuista sekä hyönteisistä. Lopulta viimeisessä ja ylimmässä kerroksessa esiteltiin erilaisia ihmisen luurankoja, pääkalloja sekä purkitettuja sikiöitä.


Kiviä, jotka hohtavat uv-valossa.


Murto-osa luonnonhistoriallisen museon perhoskokoelmista. Mukaan kuului myös uhainalaisia lajikkeita




Luolamies-vaihtarit.
Museo kierroksen päätyttyä päätimme lähteä etsimään rentoa istuskelupaikkaa ja harhailimme lopulta sattumalta Pyhän Pietarin kirkon etuoville. Pyhän Pietarin kirkko on alun perin rakennettu vuonna 1209 ja siihen on tehty erilaisia laajennus ja korjaustöitä aina 1700-luvulle asti. Neuvostoaikana kirkkoon rakennutettiin hissi, joka tarjosi yleisölle elämyksen tutkia näköaloja. Opiskelijakortilla saimme reippaasti alennusta sisäänpääsystä kirkkoon ja suuntasimmekin hissille, jonka toimintaa valvoi ipadiaan kyllästyneenä selaava naishenkilö. Torni oli ylhäältä melko ahdas ja ilmeisesti kohtalaisen hyvän sään takia oli torniin myös tunkua. Liikkuminen oli hetken miltei mahdotonta, joten ahtaanpaikankammoiselle, jota korkeat paikat jännittävät en voi nähtävyyttä suositella. Mutta saatiinpa mekin sitä muutama kuva napsaistua yläilmoissa. Yhteensä tornilla on mittaa 123 metriä.





Riika on Baltian maiden väkiluvultaan suurin kaupunki, yltäen noin 700 000 asukkaaseen. Kaupungin jakaa Daugana- joki.


Loppuilta menikin kolmen suomalaisen vaihtarin kanssa iltaa istuessa ja keskusteltaessa kukin omista tulevaisuuden suunnitelmista, matkustelusta ja opiskelusta. Good times, näitä päiviä lisää.


Loppukevennys: täytetty jänis luonnonhistoriallisesta museosta. Kiva, eikö?

2 kommenttia:

  1. Hei on ollut tosi kiinnostavaa lukea blogiasi. Minulla on nyt keskiviikkona vaihto-info taidekoululaisille ja ajattelin näyttää ainakin sinun blogiasi heille.
    Hienoa, että olet kertonut Latvian koulun opinnoista ja miten ne eroavat Hyrian taidekoulun opinnoista. Tämä on tärkeää tietoa seuraaville lähtijöille.
    Latvian taidekoulun taso on todella kova ja varmasti alussa se tuli shokkina. Mutta muistakaa, että älkää vertailko itseänne muihin vaan seuraatkaa omaa kuvallista kehitystänne. Aivan varmasti saatte omaan kuvalliseen tekemiseenne varmuutta ja taidot kehittyvät. Olette siellä työssäoppimassa eli opitte koko ajan uutta.
    Mikä on mielestäsi tähän mennessä vaihdossa ollut haastavinta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Michele, hienoa jos blogini on ollut luettavaa ja pyrinkin kirjoittamaan blogiani ensijaisesti enemmän itse opiskelusta ja kohdemaasta, ja olen tietoisesti suunnannut blogin taiteesta ja sen opiskelusta kiinnostuneille ja varsinkin niille jotka epäröivät vaihtoon lähtemistä.

      Itse lähdin tänne sillä asenteella, että ihan sama mitä muut tekevät, MINÄ olen täällä nimenomaan OPPIMASSA. Tätä mantraa on viime viikot koulussa hoettukin sillä koulun taso on todella kova ja monet tunnit meillä on nimenomaan neljännen eli viimeisen vuosikurssin kanssa.

      Haastavinta mielestäni on ollut tottua vaihtelevan laatuiseen opetukseen. Itse ensimmäisen vuoden opiskelijana tarvitsen vielä paljon apua ja neuvoja ihan teknisissäkin asioissa, esimerkiksi kuinka luoda materiaalin tuntua, maalata lasia, kuparia tai metallia jne. Jotkut opettajat eivät anna neuvoja teknisissä asioissa juuri ollenkaan, sillä olemmehan neljännen vuosikurssin ryhmässä, eivät paikalliset opiskelijat tarvitse noin "yksinkertaisissa" asioissa apua ja opettaja saattaa käydä kerran kolmen tunnin aikana luokassa. Työskentelyni on siis vaatinut jatkuvaa kokeilua, hampaiden kiristeyä ja "maalin tuhlausta", mutta on osaltaan ollut todella opettavaistakin ja juuri näistä tunneista olen saattanut oppia eniten. Tärkeää minulle kehityksessä on juuri astua mukavuusalueen ulkopuolelle ja täällä on rajoja kokeiltu monessakin suhteessa. Toinen haaste oli selviytyä hirvittävästä luovien kotiläksyjen tulvasta, mutta pyrin näkemään nämä asiat osana prosessia ja tukevan täällä tapahtuvaa taitojen kehittymistä. Niinkuin sanoin, oppimaan olen tänne tullut!

      Poista