keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Eläimiä ja edistyneitä tehtäviä

 
 
Kirahvi-selfie eli kelfie
 
 
Maanantaina aloitimme yhdeksältä aamulla itsenäisen työskentelyn ja conseptual compositionin merkeissä. Tehtävänämme on luoda juliste, internet-banneri sekä lentolehtinen mainostamaan kuvitteellista taidenäyttelyä. Tämä kurssi on tiennyt paljon tietokoneen ja erityisesti Photoshopin käyttöä. Kummassakaan näistä en ole poikkeuksellisen hyvä ja päätin jälleen jättää mukavuusalueeni ja hyödyntää annetussa tehtävässä Photoshoppia ja Wacomin piirtopöytää. Tämä siis tarkoittaa suomeksi piirtämistä tietokoneen avulla. En ole koskaan aikaisemmin käyttänyt piirtopöytää, joten nyt liikutaan kaukana totutuista jutuista. Tehtävässä päätin hyödyntää ottamaani valokuvaa ja yhdistää sen vahvaan viivankäyttöön. Teemakseni vallitsin tatuointitaidetta koskevan näyttelyn. Julisteen sain jotakuinkin päätökseen maanantaina neljän oppitunnin aherruksen jälkeen ja tehtäväksi jää ensi maanantaille banneri ja lentolehtinen. Itsenäinen työskentely jatkui myöhään iltapäivään omakuva maalauksen tahdittamana. Jännittää tuleeko työn kanssa kiire, sillä teos koko on valtava ja koska työskentely on itsenäistä, on teoksen eteneminen suhteellisen hidasta.


Piirtopöytä.
 
 
Tekemäni kuvitteellinen juliste. Kaikki vettä ja fontteja lukuunottamatta on piirretty photoshopilla.


Tiistaina työskentely jatkui viime viikolla aloitetun maisemamaalauksen parissa. Suurimpana haasteena ulkoilma maalauksessa on jatkuvasti vaihteleva sää, joka vaikuttaa valoisiin ja varjoisiin kohtiin luonnossa ja täten myös maalauksessa. Ulkona maalatessa työvälineitä on myös hankala pitää millään tavoin järkevästi käsien ulottuvilla ja näin ollen myös maalien sekoittaminen käy työlääksi. Ulkona maalaaminen on mielestäni muutoin ollut hyvin antoisa ja opettavainen kokemus, sillä siinä tulee ottaa huomioon täysin erilaisia asioita kuin sisätiloissa esimerkiksi asetelmaa maalatessa, esimerkkinä vaikka varjojen ja valokohtien lämpöisyys tai kylmyys. Tiistai päätettiin kahdella taidegrafiikan tunnilla. Tekniikkanamme on etsaus eli viivasyövytys. Etsauksessa päällystettyyn kuparilaattaan piirretään terävillä "piikeillä" haluttu kuvio ja lopulta laattaa syövytetään rautakloridi nimisellä hapolla, jota Henrietta onnistui muuten eilen myös maistamaan. Lopulta työhön vedostetaan halutut värit ja se painetaan laattoineen päivineen paperille prässin läpi. Etsaus on monivaiheinen taidegrafiikan tekniikka, jossa jokaisessa vaiheessa tulee olla tarkkana. Pienikin virhe saattaa luoda lopulta ei-halutun lopputuloksen. Tiistaina meillä oli vuorossa piirretyn laatan syövyttämistä ja oma kuvamaailmani pyöri tällä kertaa luonnossa, aiheenani pöllö. Aihe oli meille vapaa ja valitsin pöllön aiheekseni, sillä halusin tutkia kuinka pystyn viivoin luomaan pöllöön materiaalintuntua eli tässä tapauksessa höyheniä. Aikansa lilluttuaan happoaltaassa tuli grafiikan opettajamme, joka ei muuten puhu yhtään englantia, viereeni kiikuttaen kuparilaattaani sopertaen jotain latviaksi. Hän toi minulle siveltimen ja lakkaa, jolla laattaa pystyy peittämään, jos esimerkiksi piirustusvaiheessa piirtää "hutiviivoja". En ymmärtänyt alkuunkaan mitä hän halusi minun tekevän ja erinäisten väärinymmärrysten kautta päädyin levittämään lakkaa laattaani täysin vääriin paikkoihin. Opettaja pyöritteli laattaa kauhistuneena ja tämän jälkeen toivotti hyvät päivän jatkot ja totesi, että jatketaan ensi viikolla. Vähän jäi jännittämään menikö työni virheitteni takia pilalle. Sen näemme viikon päästä, kun on aika vedostaa ja ottaa koevedos työstä.


Maalaus vielä alkutekijöissään.
 

Grafiikan työ ja piirrin.


 
Etsi Nemo.



Tiistaina koulun jälkeen päätimme käydä pyörähtämässä eläintarhassa, jonne oli reilu 20 minuutin matka raitiovaunulla. Lippu eläintarhaan maksoi opiskelijalta 4 euroa. Riian eläintarha on avattu varhain 1900-luvun alussa ja on ollut muutamaa taukoa lukuun ottamatta auki tästä lähtien. Eläintarha on kooltaan hieman Korkeasaaren eläintarhaa pienempi, mutta eläimiä eläintarhassa silti asustaa noin 4000. Alueella esitellään monipuolisesti Latvian omaa eläimistöä aina linnuista hyönteisiin saakka. Löytyy eläintarhasta myös rakennus jossa majailee trooppisen alueen eläimistöä, akvaario sekä alue pelkille maatalouseläimille. Itselleni eläintarhan kiinnostavimmat eläimet olivat ehdottomasti kirahvit, jääkarhu sekä sukupuuton partaalla olevat Amurin tiikerit, jotka on saatu eläintarhassa onnistuneesti lisääntymään. Harmikseni norsuja ei ole eläintarhassa ollut enää yli kymmeneen vuoteen ja virtahevot olivat vielä kevään viileydeltä piilossa. Yleistä hämmennystä aiheuttivat alueella vapaasti liitelevät riikinkukot ja aitauksestaan eksyneet yksilöt kommunikoivat äänekkäästi kauempana oleville lajitovereilleen.

 


 




Keskiviikkona sain nukkua hetken pidempään, kun Henrietta puolestaan lähti ahertamaan 3D-kurssilleen. Itselläni koulupäivä alkoi jälleen tuttuun tapaan kuvanveistolla ja tänään saimme työmme loppusuoralle. Viimeistelimme kipsin negatiivista muotoa ja korjasimme mahdollisia kipsivalun aiheuttamia ilmakupla reikiä. Tänään tarkoituksenamme oli saada solmut takasin alkuperäiseen, positiiviseen muotoonsa. Tämä tapahtui kaatamalla kipsiä negatiivisen muodon sisälle. Jännitämme jälleen ensiviikkoon, mitä kipsin alta paljastuukaan vai tuhoavatko ilmakuplat reikineen työn. Lyhyt koulupäivä päättyi piirustuksen tunteihin, jotka nekin oli lyhennetty yhdellä tunnilla paikallisille opiskelijoille järjestetyn tiedotustilaisuuden takia. Jatkoimme viime viikolla saatua kipsi jalkojen piirtämistehtävää. Aikaa oli 2x 40 minuuttia ja tunnin tarkoituksena oli viimeistellä muodot ja aloittaa varjostaminen. Varjostamisessa olen mielestäni vähän kehittynyt tänä aikana ja alan hallita uutta oppimaani piirustustekniikkaa. Piirtäminen on vaan se mun juttu.

Kipsi jalat. Käytetty aika 4x 40 min.
 
 

Keskiviikko iltana jatkettiin abstraktien sommitelmien parissa. Vielä viimeistely ja valmista.
 

1 kommentti:

  1. Koululla näyttää olevan piirtopöytänä tuo Cintiq. Ei mikään halpa piirtopöytä. A4 maksaa 900 euroa ja sitten isommat maksaa siinä 2000-3000 euroa.

    VastaaPoista