sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Maalitahroja ja tärpätin katkua



 
 

Maaliviiva tämän vaihdon osalta alkaa jo häämöttää ja jäljellä on enää neljä päivää elelyä Riiassa. Viime perjantaina oli viimeinen virallinen koulupäivä meidän osaltamme ja vaihdon viimeiset päivät ennen kritiikkiä ja kotiinpaluuta on pyhitetty töiden viimeistelyyn. Viimeisteltävien töiden joukkoon kuuluvat muun muassa kuvanveiston kipsi solmu, muutama maalaus sekä piirrustus. Työtä ei ole siis enää kovin paljoa jäljellä.

Sunnuntaina päätin pitäytyä kotona ja hyödyntää ajan osaltaan töiden viimeistelyyn. Jäljellä on viimeisteltävinä minulle tämän vaihtojakson ehkä haastavimmat maalaustyöt. Maalaaminen ei ole minulle tuttua aluetta ja olinkin ennen vaihtojaksoamme pyöräyttänyt yhteensä neljä isompaa maalausta, joista ainoastaan yksi oli puhtaasti öljyvärimaalaus. Eli lapsen askelissa ollaan matkaa taitettu.

Haastavimpina töinä ovat ehdottomasti omakuva - "parade potrait", jonka työstämiseen on mennyt eniten aikaa. Haastavinta sen työstämisessä on ollut hahmon anatomian hahmottaminen sekä ehdottomasti ihonvärin sekoittaminen. Teoksen massiivinen koko 100x70 cm ei ole helpottanut sen työstämistä, varsinkaan asunnollamme, jossa meillä ei ole maalaustelineitä käytössä. Teoksen työstämiseen en ole myöskään saanut opettajalta juuri ollenkaan apuja, eikä teoksen lopputuloskaan mielytä itseäni lähes ollenkaan.


Omakuvaa muinaisen Egyptin hahmona.

 

 
 Toinen minulle haastava maalaus oli asetelma joka koostui lasipulloista, jotka oli täytetty eri värisillä nesteillä, kuparisesta astiasta sekä lasikulhosta, jossa on hedelmiä ja vettä. Asetelma siis täynnä erilaisia värejä, niiden heijastuksia ja erilaisia läpikuultavuus asteita. Älyttömän haastavaa. Ikävä kyllä aloin ymmärtää asetelmaa vasta viimeisillä oppitunneilla ja niin sanotut ahaa-elämykset tulivat vähän liian myöhää. Lopputulos on mielestäni kohtalainen, koska mielestäni teos jäi hieman keskeneräiseksi ja sen jatkaminenkaan ei näillä näkymin enää onnistu.


 
 
 
 


 
 
Kolmas ja yksi vaikeimmista maalattavista töistä oli ulkona parisen viikkoa sitten aloittamamme asetelma. Säät eivät ole suosineet niinä päivinä kun ulkomaalauksen tuntimme ovat olleet ja muutama maalauskerta jäi väliin. Eräänä jokseenkin aurinkoisena päivänä päätin nopeasti napsaista kuvan maalattavista rakennuksista ja päätin jatkaa työstämistä kotona, jotta teoksen saisi edes jokseenkin miellyttävään kuosiin. Olen harjoitellut rakennusten piirtämistä ja pakopisteperspektiivejä surkean vähän ja se ikävä kyllä näkyy työssä ongelmina rakennusten ja ikkunoiden muodoissa. Onnistuin mielestäni tuomaan tiettyä raikkautta työhön vihreän eri sävyillä.
 



Ehdittiin sitä viikonloppuna nauttiakin. Kävimme ravintolassa, joka tarjosi perinteikkäitä latvialaisia ruokia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti